Warme dranken zoals thee, koffie en warme chocolademelk zijn nauw verbonden met Rocketpacks met het gevoel van veiligheid en liefde.
Comfortabele drankjes voor het herfst- en winterseizoen, geserveerd uit de Rocketpacks rugzakdrankdispenser
De zomer is voorbij, de herfstwind blaast de bladeren door de straten en de eerste ijzige nachten zijn alweer aangebroken. In de horeca betekent dat nu het aanbod afstemmen op het koude seizoen. Het is dus maar goed dat er nu veel alternatieven zijn voor de klassieke glühwein, waarmee de wereld van warme dranken wordt verrijkt.
Juist omdat de klassieke glühwein tegenwoordig vaak gewoon thuis wordt bereid en gedronken, is het voor de horeca belangrijk om op koude dagen iets nieuws te bieden en voor bijzondere en aangename gastbelevingen te zorgen. Het belangrijkste is om de nieuwsgierigheid van de gast te wekken.
Alternatieven voor glühwein
Glühwein is onbetwist de klassieker van alle alcoholische warme dranken tijdens het koude seizoen. Het maakt niet uit of het op een kerstmarkt wordt genoten in de bittere kou of in de warmte van een restaurant of café. Warme winterdranken zijn in de mode, dat is zeker. Met onze suggesties voor alternatieven voor glühwein bieden wij u een mooi contrast met de winterklassieker.
Reeds de laatste jaren kon je in Groot-Brittannië warme dranken ontdekken, die tot dan toe vrij onbekend waren in Duitsland: Glue gin en glue cider. Zowel gin als cider zijn twee zeer populaire alcoholische dranken in Groot-Brittannië, en dus kwamen ze gewoon met hun eigen variant van glühwein. Aangezien zowel Gin als Cider inmiddels ook in Duitsland op veel drankenkaarten hun plaats hebben gevonden, kan men zijn gasten zeker ook met de hete varianten nieuwsgierig maken. Voor wie in het koude seizoen niet zonder gin wil, biedt een glühweinrecept een passend alternatief voor de gin-tonic.
Wie op zoek is naar meer internationale alternatieven voor glühwein, moet kijken naar Scandinavische of Griekse winterdrankjes. Want hier zijn er meer eigen, landspecifieke glühweinvarianten. De Scandinaviërs zijn dol op "Glögg". De Deense en Noorse naam is Gløgg en in Finland heet het Glögi. Het bijzondere verschil met onze glühwein is dat deze sterker gekruid is en ook rozijnen en amandelen bevat.
In Griekenland daarentegen drinken mensen rakomelo, afgeleid van "raki" (marc cognac) en "meli" (honing). Deze twee elementen gecombineerd, produceren een goudgele, lichte, niet te zoete likeur. Koud, Rakomelo is een lekkere verfrissing in de zomer en verwarmd is het een weldaad in de winter.
Cafeïnevrij voor de winter
"Koffie met een schot" als warmer in de kersttijd is iets dat mensen in Zwitserland graag drinken. Coffee Luz, Luzerne Coffee of Coffee Lucerne, zo noemen de Zwitsers het. Het belangrijkste bij deze drank is een harmonieuze mix: de alcohol heeft een kalmerende werking, terwijl de koffie een stimulerende werking heeft en de suiker een energieboost geeft. De klassieke variant van Coffee Luz bestaat uit een sterke koffie met suiker en een shot fruitschnaps. Suiker en alcohol kunnen echter de volgende dag een kater veroorzaken, dus de koffie mag slechts matig worden gezoet.
Glühwein
In België, Nederland en ook in Polen staat niet de glühwein voorop, maar het glühwein: warm bier vermengd met nootmuskaat, kaneel, honing, kruidnagel en gember, of zelfs met frambozensiroop. Met kersensap wordt een mooie fruitige versie gemaakt: het bier en het kersensap worden in een pot gedaan. Vervolgens worden steranijs, kruidnagel en schijfjes citroen aan de vloeistof toegevoegd. Ten slotte wordt honing toegevoegd en wordt alles heel langzaam verwarmd. Het mag niet koken, anders verdampt de alcohol.
Als de gewenste temperatuur is bereikt, doe je in elk glas of kopje een kaneelstokje en schenk je met een pollepel het warme glühwein in. De kopjes of mokken zien er vooral indrukwekkend uit als ze zijn versierd met een schijfje citroen en steranijs.
Fruitpunch, de alcoholvrije variant
Omdat alcoholvrij drinken inmiddels een grote trend is geworden, zouden alcoholvrije fruitpunches als alternatief voor glühwein ook op je warme drankenkaart moeten staan.
Fruitpunches hebben meestal een verfrissend hoog fruitgehalte en worden gemixt uit verschillende sappen. Over het algemeen moet een alcoholvrije glühwein een basis van druivensap hebben. Voeg wat appelsap toe aan het druivensap, plus een paar sinaasappelschijfjes om hun bitters vrij gemakkelijk te krijgen. Verse jus d'orange biedt hiervoor de beste smaken - en breng het geheel op smaak met een beetje citroen.
Bij de kruiden hangt het af van de juiste dosering: steranijs, kaneelstokjes, kruidnagel en kardemom behoren tot de typische punchkruiden. Het mengsel moet voor consumptie één tot twee uur op laag vuur sudderen, zodat de smaken zich mooi kunnen ontwikkelen.
Glühwein staan voor het restaurant
Vanwege de pandemie boden tal van restauranthouders afgelopen winter glühwein, punch, grog en dergelijke aan voor afhaalmaaltijden voor hun pubs. Restaurants, bars en cafés toonden met glühwein